rahsia detail diri..

anda mahukan detail diri anda?dapatkan detail diri anda hanya di asyraf.com.
anda hanya perlu comment di ~request tarikh lahir~
cara-caranya adalah:
  1. pergi ke laman [ini]
  2. request di tempat comment
  3. berikan tarikh yang ingin anda request(wajib ada)
  4. sebarang request akan dijawab di tempat comment

dapatkan detail diri anda hanya di asyraf.com



post signature


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

rubik cube

permainan ''rubik cube'' mula digilai oleh penulis.


sejarah Rubik's Cube, diciptakan oleh Erno Rubik, seorang profesor, arsitek (:P) dan desainer dari Hungaria. Awalnya beliau menciptakan kubus ini untuk membuat model penyelesaian problem geometri 3D. Ternyata...dari niatan serius...akhirnya, model kubus beliau menjadi permainan...yang menurut saya "the coolest game in the world". Ternyata orang Inggris juga setuju, buktinya tahun 2007 Rubik's Cube dinobatkan sebagai 'The Coolest Brand'.


sebagai bukti saya telah menyelesaikan rubik cube ni.saya telah membuat rakaman tersebut.lihatlah video dibawah,sama ada anda percaya atau tidak...terpulanglah.



video


komen lah setelah puas membaca dan melihat video diatas.


post signature


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

Terkantoi Makan Di Bulan Puasa / Ramadan

Bulan puasa nak hampir!jadi jom baca cerita lawak masa bulan puasa.


ali dan ahmad baru je bangon tdo selepas selesai menapak khemah smlm......

ahmad: waaahh... bestnyer la tdo.. sejuk gler.. lapar la pulak..

ali: ko ni tgh2 hari da bising.. kalu lapar mkn je la megi tu.. aku nk smbung tdo pun xbley!

ahmad: ko ni tdo je.. tolong aku wat megi ni kalu ko nk mkn..

dorg wat la megi.. sampah megi tu ahmad campak kat sebatang pokok pisang tua ni..

ali: ahmad!! amik balik pokok tu.. atok aku kata pokok pisang tua ade penunggu!!!

ahmad: (ejek) warghhh.. takotnyer aku..

lalu ahmad cmpk sisa2 mknn semalam kat pohon tu..

ali: tidak!!! abis lah!!

ahmad: huahahahaha..

tiba2 dtgnyer 5 lembaga putih mengelilingi mereka..

ahmad menggeletar smpi melutut..

ahmad: ampun nenek moyang!! cucu janji x kacau lagi.. cucu x cakap besar lagi.. cucu bersihkn balik!!!

lembaga: pale hangguk ko nenek.. dah3,, ikut kami kebalai.. time bulan puasa yg mulia ni pun ko mkn terang2 gini..

kuang3.. org pki jubah ngan kopiah rpenyer...

post signature


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

buat blog di blogspot


1. Buka laman www.blogger.com
2. Login ke Blogspot menggunakan alamat email anda.
(anda boleh menggunakan email apa je termasuk yahoo, hotmail dan lain-lain)

3. Jika anda tidak mempunyai alamat email, sila daftar di
Gmail.
4. Isi maklumat yang diminta.
5. Namakan blog anda.
6. Pilih template yang anda suka.
7. Blog anda berjaya dibina, untuk memulakan catatan, klik mulakan pemblogan.

8. Anda akan menjumpai halaman seperti gambar di bawah dan tulis catatan anda.
9. Dah siap mencatat, klik 'Terbitkan Catatan' dan anda akan dipaparkan halaman seperti gambar di bawah, selepas tu klik 'Dalam Tetingkap Baru' untuk view blog anda.
10. Lihat contoh blog yang baru dibina, tajuk blog anda akan dipaparkan pada bahagian header dan url blog anda pada address bar

kredit to: daus

post signature


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

bannerxchanged

Tempat khas ini disediakan untuk meletakkan banner blog anda.


Mari bertukar-tukar banner bersama penulis.


'Create



Create your own banner at mybannermaker.com!




Create your own banner at mybannermaker.com!



AREMANLIFE BLOG




post signature


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

XchangedLink

Mari kita bertukar link beramai2 disini.
penulis telah menyediakan ruang untuk xchangedlink.
jika mahu blog anda tersenarai dala xchangedlink ini.pastikan anda telah meletakkan link penulis di blog anda terlebih dahulu.
anda boleh comment disini bersertakan link blog anda.

a
b

c

d
e
f

g

h

i

j

k
l
m

n

o

p

q

r

s

t

u

v

w

x

y

z

Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

~israk dan mikraj~

ISRAK DAN MIKRAJ

"

Maha Suci Allah yang memperjalankan hambaNya (Nabi Muhammad) pada satu malam dari Masjid Haram ke Masjid Aqsa yang kami berkati sekelilingnya, untuk kami perlihatkan kepadanya tanda-tanda Kami. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar dan Maha Melihat.
(Surah Bani Israil: 1)

Allah swt.telah mengisrakkan Nabi Muhammad saw. dari Masjid Haram di Makkah ke Masjid Al-Aqsa di Palestin yang sangat jauh itu. Pada zaman dahulu, adalah menjadi perkara biasa orang berjalan kaki dari satu tempat ke satu tempat atau pun menunggang kuda, keldai, unta dan sebagainya.

Sekiranya mengikut jalan biasa, perjalanan dari Makkah ke Palestin mengambil masa lebih kurang 40 hari. Ia merupakan satu perjalanan yang jauh tetapi dengan kekuasaan Allah swt. perjalanan yang jauh itu dapat dilakukan dalam masa yang singkat yakni beberapa jam sahaja. Bagi mereka, perjalanan yang jauh itu jika dilakukan dalam tempoh beberapa jam sahaja merupakan satu perkara yang sangat mustahil dan tidak dapat diterima oleh akal mereka.

Bagi mereka, kenderaan seperti kuda, keldai, dan unta yang mereka tunggangi setiap hari tidak mungkin dapat melakukannya. Pada zaman yang serba maju sekarang, perkara tersebut bukanlah pula menjadi satu perkara yang pelik kerana sudah ada kenderaan laju seperti keretapi laju, jet, dan kapal terbang.

Sebab itulah, mereka yang tidak beriman seperti Abu Jahal dan pengikut-pengikutnya menggunakan peristiwa tersebut untuk menjatuhkan Rasulullah saw. dengan menuduh Rasulullah saw. sebagai pendusta .

Namun demikian, mereka yang beriman dapat menerima kerana peristiwa tersebut merupakan salah satu daripada kekuasaan Allah swt yang telah pernah diberikannya kepada nabi-nabi dan rasul-rasul terdahulu. Contohnya nabi Isa a.s. yang dilahirkan tidak mempunyai ayah malah beliau dapat berkata-kata semasa bayi, dapat pula menyembuhkan orang sakit, dapat menghidupkan orang yang telah mati, dan sebagainya.

Begitu juga dengan nabi Musa a.s. dengan tongkat yang Allah swt. berikan kuasa telah menjelma menjadi ular yang besar sehingga menelan semua ular ahli sihir raja Firaun. Malah, nabi Musa dapat membelah lautan untuk pengikutnya menyelamatkan diri daripada bala tentera Firaun. Banyak lagi tanda-tanda kekuasaan dari Allah swt yang telah diberikan kepada para rasul yang disebut sebagai mukjizat, dan kepada hambaNYA yang soleh yang dikenali sebagai karamah.

Dalam perjalanan Israk dan Mikraj itu, nabi Muhammad saw. telah ditunjukkan berbagai contoh teladan yang berguna untuk umat manusia.Antaranya, telah ditunjukkan seorang tua yang tidak henti-henti menambahkan beban yang sedang dipikulnya walaupun dia sudah tidak mampu untuk membawanya. Kisah ini merujuk kepada seseorang yang memegang terlalu banyak pekerjaan yang menjadi tanggungjawabnya tetapi tidak ada satu pun yang ditunaikannya dengan baik. Sepatutnya seseorang itu hanya menerima tugas yang dia sanggup menyelesaikannya dengan baik sahaja, bukannya bersifat tamak atau ingin menunjuk-nunjuk untuk menjadi lebih popular.

Rasulullah saw. juga ditunjukkan seorang lelaki yang suka makan makanan yang telah tercemar, berbau busuk, sedangkan di sampingnya terdapat makanan yang bersih dan baik. Peristiwa ini digambarkan kepada seseorang lelaki yang suka berzina, isterinya sendiri tidak dipedulikannya malah menjadi kesukaannya untuk melanggani pelacur, sehingga akhirnya dia mengidap pelbagai penyakit seperti AIDS, siflis, dan pelbagai penyakit kelamin lagi sehingga menghancurkan institusi kekeluargaan.

Hasil daripada peristiwa Israk dan Mikraj yang terbesar sekali ialah menerima tugas dan perintah dari Allah swt. untuk menunaikan ibadah Solat. Ibadah-ibadah yang lain seperti puasa, berzakat, menunaikan haji dan sebagainya disampaikan melalui wahyu yang diturunkan Allah swt. Sebaliknya, ibadah solat diterima langsung daripada Allah swt. Ini menunjukkan keistimewaan solat. Tidak ada alasan untuk kita meninggalkan solat. Jika kita sakit tidak mampu untuk berdiri maka dibolehkan duduk. Jika tidak dapat duduk maka diberi lagi kelonggaran secara berbaring, malah jika baring pun menghadapi masalah maka dibenarkan untuk melakukan dengan isyarat sahaja. Daripada aspek lain, jika air tidak ada maka dibolehkan berwuduk dengan bertayammum sahaja. Pendek kata, ibadah solat hendaklah ditunaikan walau dalam keadaan apa sekali pun dan di mana pun kita berada, kecuali timbul sesuatu halangan yang memang ditakdirkan oleh Allah swt. seperti tidak siuman, pengsan, tidak sedarkan diri, gila dan seumpamanya.

Dinyatakan bahawa sebelum menunaikan solat hendaklah kita membersihkan diri daripada najis dan mengambil air sembahyang, membersihkan tempat bersujud, dan mendirikan solat sepenuh hati dengan memberikan tumpuan seluruh jiwa dan raga kita hanya kepada Allah swt. Insyaallah, dengan amalan bersolat akan mendidik diri kita menjadi bersih, berdisiplin, dan menyihatkan rohani dan jasmani kita.


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

~dalam kenangan~

Assalamualaikum..
hari ini penulis bertungkus lumus untuk menyiapkan template baru yang diberi nama sebagai 'blacktemplate'.akhirnya pada pukul 10.51 malam ni penulis sudah selesai menyiapkan.memang penat dari pagi sampai malam nak buat template baru ni.
kepada template lama.penulis nak mintak maaf kerana telah menukar template yang baru.
harap anda semua akur dengan penulis kerana telah menukar template baru tanpa pengetahuan anda semua.

post signature


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

~sean kingston_fire burning~

post signature


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

~percubaan membuat tutorial~

~PERCUBAAN PERTAMA MEMBUAT TUTORIAL~

KALAU SALAH TOLONG TUNJUK AJAR

Convert My Tube...


ConvertMyTube adalah web untuk Convert video Youtube kepada format (windows).mpg,(Mac).mov,(ipod/psp/iphone).mp4,(mobile).3gp,mp3,.wav,wmv dan flv.Gunanya amat mudah hanya perlu letakkan url video yang dimahukan kemudian pilih format yang diperlukan kemudian klik Convert and Download.Selesai suma file diconvert akan kuar menu untuk meyuruh anda download file yang telah diconvert.

Convert Video Dari Youtube - ConvertMyTube(klik sini)

Video2mp3...



Video2mp3 adalah web converter video dari YouTube ke mp3.Cara convert amat mudah hanya perlu masukkan url video yang anda inginkan mp3nya,pilih quality audionya dan klik convert.Dalam beberapa minit anda boleh download mp3 yg telah diconvert.

Convert video ke mp3 - Video2mp3(klik sini)

post signature


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

~i'm sorry~

assalamualaikum.blog ni lama tidak berfungsi. jad
saya akan sajikan anda semua dengan cerita kelakar ini buat tatapan bersama.
Sam Wan : Hello, can I speak to Annie Wan (anyone)?

Operator : Yes, you can speak to me.

Sam Wan : No, I want to speak to Annie Wan (anyone)!

Operator : You are talking to someone! Who is this?

Sam Wan : I’m Sam Wan (Someone). And I need to talk to Annie Wan (anyone)! It’s urgent.

Operator : I know you are someone and you want to talk to anyone! But what’s this urgent matter about?

Sam Wan : Well…just tell my sister Annie Wan (anyone) that our brother Noel Wan (no one)has involved in an accident. Noel Wan (no one)got injured and now Noel Wan(no one) is being sent to the hospital. Right now, Avery Wan (everyone)is on his way to the hospital.

Operator : Look if no one was injured and no one was sent to the hospital, then theaccident isn’t an urgen t matter! You may find this hilarious but I don’t have time for this!

Sam Wan : You are so rude! Who are you?

Operator : I’m Saw Lee (Sorry).

post signature


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

~akhil hayy-wrestling~

dengar dan renungkan lah

post signature


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

~karam singh walia - ayat power~

1. Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke bawah

2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan

3. Tiada rotan, pelempang berguna juga

4. Biar lambat asalkan tak cepat

5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi

6.
Di mana ada gula di situ adalah gula-gula

7. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar

8. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock

9. Secupak takkan jadi 18 cupak

10.
Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati meninggalkan kulit,

manusia mati meninggal dunia

11. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut.

12. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap

13. Alang-alang mandi biar guna sabun

14. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras

15. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun

16. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang... bisu

17. Hidup segan mati di tanam

18. Ikut hati mati, ikut rasa merasa

19. Lembu punya susu cap teko dapat nama

20. Sehari selambar benang lama-lama benang habis

21. Jika kail panjang sejengkal, beli le yang panjang sikit kalau nak ngail

di laut (beli la pukat tunda lagi baik)

22. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa

23. Membujur lalu melintang pukang

24. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik

hari tak hujan

25. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut

26. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili

27.
Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi boleh belah

post signature


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

 

Copyright @ 2009/10 asyraf.com: July 2009 | Original Template: Blogger | Modified By ASYRAF1995 dan ien | Resolution: 1024x768 | Best View: Google Chrome | Top