bulan rahmat


bulan di mana syaitan dan segala konco-konconya diikat, nafsu dikekang dengan ibadah puasa, bulan di mana pintu kebaikan dibuka seluas-luasnya dengan ganjaran yang melimpah, bulan di mana pintu kejahatan dikekang dan disempitkan dengan pelbagai kekekangan.

Daripada Abu Hurairah ra dari rasulullah yang bersabda :“Apabila tibanya bulan Ramadhan maka dibukakan pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka serta dibelenggu para syaitan” ( riwayat Bukhari no. 1899 dan Muslim no. 1079).

Daripada Abu Hurairah radhia Allah anhu bahawa Rasulullahsallahualaihiwassalam berkata ketika tibanya Ramadhan: "Telah datang kepada kamu bulan yang penuh dengan keberkatan di mana diwajibkan ke atas kamu puasa padanya, dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka,dikekang syaitan-syaitan, dalamnya ada satu malam yang lebih mulia daripada seribu malam, sesiapa yang terlepas daripada kebaikannya, maka dia sungguh-sungguh terlepas( daripada mendapat kebaikan)." Riwayat Ahmad, anNasaai dan alBahaiqi (Disahihkan oleh alAlbani dalam Tamam alMinnah)

jadi.jom kita topupkan pahala.zerokan dosa.

post signature


Komen anda amat dihargai untuk membaiki mutu blog ini. Terima kasih.

5 komen:

Hazzy Ishak said...

jom!
selamat berpuasa & berbuka

~@cap~1995 said...

hazzy:jom topup....heheheh
selamat puase jugak

A.I.N.U.L said...

jom jom jom .
hehehe .
salam ramadhan .

~@cap~1995 said...

ainul:jom!!!!salam ramadhan jugak

::AnEp:: said...

jom..salam ramadhan n slmt berbuke..

 

Copyright @ 2009/10 asyraf.com: bulan rahmat | Original Template: Blogger | Modified By ASYRAF1995 dan ien | Resolution: 1024x768 | Best View: Google Chrome | Top